Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu souhlasíte s podmínkami používání souborů cookie. Zobrazit více informací.

Rozumím
2017 version
X
Navíc Vám budeme posílat novinky, akční nabídky a slevy.
Party začíná u nás...
+420 773 670 704PO-PÁ 9-17

BLOG

Blog
Oblíbené přihlášení
X

VSTUP PRO REGISTROVANÉ

Nákupní košík je prázdný

 

Rauty představují ve způsobech občerstvení spíše jeho volnější variantu...

Mohou se rozlišovat různou úrovní a více nebo méně slavnostním pojetí. Často se rauty pořádají v rámci obchodních nebo reklamních akcí v atraktivním prostředí a s neobvyklým sortimentem. Doba pořádání rautů není daná. Většinou však denní doba znamená určitá odlišení v nabídce pokrmů.

RAUTY JSOU MODERNÍ A POHODLNOU VARIANTOU  SLAVNOSTNÍHO OBČERSTVENÍ

V politických a diplomatických kruzích se hojně pořádá slavnostní forma rautu, která se nazývá recepce. Toto setkání většinou mívá svá vymezená pravidla, slavnostní zahájení, přípitky  i zakončení. Hostitel se s hosty oficielně vítá a později je i vyprovází. Recepce je jedna z mála oslav, kde se toleruje pozdější příchod i o 15 minut. Způsob rautového občerstvení je na obsluhu jednodušší a proto se s oblibou využívá pro kratší setkání, při nedostatku místa a personálu.

Způsob rautového občerstvení zajišťují cateringové firmy, které mají s těmito druhy formálních setkání velké zkušenosti a jejich práce na nich spočívá.. Pro všechny hosty nemusí být zajištěno místo sezení.  Někdy je však vhodné připravit i možnost malých stolků, kde by si hosté v omezeném počtu sednout mohli. Nebo vyšší klubové, většinou kulaté stolky, které by sloužily k usnadnění konzumace jídel ve stoje.

ZPŮSOB A FORMA  SLAVNOSTNÍHO RAUTU

Rautové občerstvení má daný charakter formou občerstvení z tzv. nabídkových (bufetových) stolků . Ty mohou být připravené jako studený bufet, teplý nebo nápojový. Hosté si pokrmy sami vybírají a předkládají. Někdy bývá přítomna obsluha, která u podávání jídel hostům asistuje. Některé pokrmu např. losos, krocan,šunka, sele) se mohou krájet z jednoho kusu. Sortiment, který se u rautového pohoštění předpokládá by měl umožnit konzumaci bez příboru , případně jenom s použitím vidličky. Způsob rautového občerstvení se hodí pro větší společnost , tak od 30 lidí.

MNOŽSTVÍ A VARIANTY RAUTOVÉ NABÍDKY

Při sestavování vhodných pokrmů se většinou předpokládá, že základní nabídka sortimentu bude složená ze studených jídel. Oficiálně se počítá s konzumací jídla na jednu osobu. Učebnicově se většinou  vychází z těchto propočtů. Na jednoho hosta přibližně počítáme 150 až 200 g masa, 150 g zeleniny, 100 g ovoce, ½ porce sýrů, 1 porce moučníku a 3 porce příloh (chleba, pečivo). Z nápojů počítáme s aperitivem, 0,3 l piva, 0,2 l nealkoholických nápojů, 0,3 až 0,5 l vína. Poměr a nabídka jídel a pití je však na zvážení hostitele a záleží na charakteru akce , na předpokládané době trvání akce a samozřejmě na výši rozpočtu, který organizátor hodlá využít. Většinou každá cateringová společnost už má dopředu připravené velké množství variant nabídky. Raut se podobně jako slavnostní banket sjednává s personálem dopředu dohodou a schválením rozpočtu a nabídky zvolených jídel.

PARŤÁK JE VŽDY V OBRAZE
PARŤÁK VÍ JAK NA TO
Akce na klíčZJISTIT VÍC
BEREME TĚ DO (MOJE)PARTY