X
Navíc Vám budeme posílat novinky, akční nabídky a slevy.
DOPRAVA NAD 3000 KČ ZDARMA
Nákupní košík je prázdný

Vánoce a Silvestr

MojeParty BLOG SVÁTKY A TRADICE Vánoce a Silvestr Tradiční cukroví

zpět na seznam

Tradiční cukroví

Začátek prosince je nejideálnější čas na první cukroví. Ať už jsou Vaše domácí tradice jakékoliv, ať už pečete o sto šest a s nejvyšší pečlivostí vyzkoušíte všechny druhy cukroví, nebo i jestliže pečete pouze tolik, „aby se to snědlo“, není na škodu připomenout si několik základních receptů. Přinášíme Vám léty osvědčené recepty, podle kterých pekly už naše babičky a podobné cukroví na vánočním stole opravdu nesmí chybět.

Vánoční perníčky

400g hladké mouky, 1 sáček prášku do perníku, 100g cukru, 1 vejce, 1 žloutek, 150g medu, kůra z dobře omytého citrónu, asi 3-4 lžíce mléka, tuk na plech, vejce na potření

Cukr, vejce a žloutek utřeme, přidáme tekutý med a citrónovou kůru a dobře promícháme. Postupně přidáváme mouku prosátou s práškem a mléko a zaděláme vláčné těsto. Necháme je několik hodin odležet v chladu, pak je rozválíme na tenkou placku a vykrajujeme z ní různé tvary. Přendáme je na plech potřený tukem, potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě upečeme. Prochladlé perníčky můžeme ještě přizdobit bílkovou polevou, na kterou utřeme bílek s prosátým moučkovým cukrem – podle velikosti bílku 8é až 100g moučkového cukru. Perníčky ukládáme do krabic a necháme rozležet.

 

Slepované linecké cukroví

600g hladké mouky, 400g másla nebo jiného tuku, 200g moučkového cukru, 4 žloutky, rybízová marmeláda, moučkový vanilkový cukr

Mouku prosijeme na vál, přidáme změklé máslo, cukr, žloutky a zpracujeme na hladké, vláčné těsto. V elektrickém šlehači uděláme těsto tak, že nejdříve do nádoby na šlehání vložíme změklé máslo a cukr a třeme. Pak přidáme žloutky a našleháme. Mouku zapracujeme do těsta již na vále. Hotové těsto zabalíme do fólie nebo alobalu a uložíme do chladu. Z těsta vyválíme tenký plát a vykrajujeme malá kolečka. Z poloviny koleček vykrájíme náprstkem středy. Přendáme je na plech a v předehřáté troubě upečeme dobleda. Upečená kolečka sesuneme na podložku a vychladlá potíráme marmeládou. Slepujeme vždy kolečko plné s kolečkem vykrojeným. Uložíme je a před podáváním sypeme vanilkovým cukrem.

 

Vanilkové rohlíčky s mandlemi

150g hladké mouky, 20g moučkového cukru, 50g strouhaných mandlí, 100g másla, 1 žloutek, citrónová kůra z poloviny dobře omytého citrónu, tuk na plech, vanilkový moučkový cukr na obalení

Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, jemně nastrouhané mandle, citrónovou kůru, změklé máslo a žloutek a vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme je do válečku, nakrájíme na stejné kousky, z kterých formujeme malé rohlíčky. Nebo těsto vyválíme na plát a rohlíčky vykrajujeme. Přendáme je na tukem potřený plech a v předehřáté troubě upečeme dobleda. Horké sesuneme do mísy s cukrem a obalíme. Vychladlé uložíme.

Pracny s kakaem

250g hladké mouky, 140g másla, 140g moučkového cukru, 140g mletých ořechů, 30g kakaa, 1 vejce, sádlo na vymazání formiček

Na vál prosijeme mouku, přidáme změklé máslo, cukr, prosáté kakao, ořechy a vejce a zpracujeme hladké těsto. Při použití elektrického šlehače vložíme do šlehací mísy nejdříve změklé máslo s cukrem a prosátým kakaem, po našlehání přidáme vejce a ořechy a mouku vpracujeme až na vále. Těsto zabalíme do alobalu a uložíme v chladu. Formičky před pečením vytřeme prochladlým sádlem a vyplníme těstem. Formičky přendáme na plech a v předehřáté troubě upečeme. Horké vyklopme a po vychladnutí ukládáme. Cukrujeme až před podáváním.

Vosí hnízda

50g másla, 50g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 20g kakaa, 160g dětských piškotů, trochu svařeného mléka, moučkový cukr, piškoty

Náplň: 150g másla, 150g moučkového cukru, trochu rumu nebo rumové příchuti

V misce nebo šlehači utřeme změklé máslo s cukrem, přidáme rum a prosáté kakao a našleháme. Přidáme válečkem rozdrcené piškoty a důkladně je s našlehanou směsí promícháme Zvlhčíme mlékem, necháme odpočinout. Mezitím ušleháme nádivku ze změklého másla, cukru a rumu. Formičku na vosí hnízda vysypeme moučkovým cukrem, vtlačíme část piškotové hmoty, přidáme kousek náplně a vyklepneme na piškot. P každém použití musíme formičku znovu vysypat cukrem. Hotová vosí hnízda uložíme v chladu. Doba k rozležení: 2-3 dny

Zdroj:ČESKÁ KUCHAŘKA

Máte recept na oblíbené cukroví a chcete se o něj s ostatními podělit? Pošlete nám ho, zveřejníme ho na stránkách.

17.11.2009