X
Navíc Vám budeme posílat novinky, akční nabídky a slevy.
DOPRAVA NAD 3000 KČ ZDARMA
Nákupní košík je prázdný

Pravidla stolování

MojeParty BLOG PARTY PRŮVODCE Stolování – stolničení Pravidla stolování

Obecná pravidla stolování jsou daná a svým způsobem by se měla promítnout do všech forem stolování...

Bez ohledu na to jestli se jedná o stolování slavnostní, oficiální, rodinné nebo domácí. Formální akce mají sice trochu přísnější kritéria, ale v podstatě slušně bychomse měli umět chovat u stolu bez ohledu na prostředí. Podmínkou slušného stolování je zcela jistě pěkně upravený stůl a naše alespoň základní znalosti o společenské etiketě. Umět jenom držet správně nůž a vidličku při vybraných společenských setkání nestačí, abychom si byli jisti, že naše chování u stolu bude za každé situace „in“. Podmínkou každého správného stolování je prostírání a správně založený inventář .

UBROUSEK PATŘÍ NA KLÍN

Ubrousků známe hned několik druhů. Pro slavnostní stolování bychom měli vybírat ubrouseky o velikosti 40 x 40cm. Měl by být látkový nebo vyrobený ze speciální netkané textilie (airlaid). Ubrousek nás chrání před potřísněním oděvu. Neuvazujeme si ho kolem krku jako batolata, ale ihned po zasednutí si ho rozložíme na klín. Dále nám poslouží po skončení jídla k osušení rtů. Po jídle ubrousek decentně přehneme neušpiněnou stranou nahoru a položíme vedle talíře. Pokládat ho do talíře mezi zbytky je nevhodné.

APERITIV NA ÚVOD

Většina slavnostních hostin začíná oficiálním stručným  přípitkem. Vhodné je zvolit  aperitiv, který nabudí chuť k jídlu. U slavnostně prostřeného stolu začínáme jíst všichni společně. U samotného jídla můžeme lehce konverzovat. Dávno už neplatí, že při jídle se nemluví. Při hostině nespěcháme a tak i mezi jídlem si najdeme okamžik, kdy si kromě jídla vychutnáme i přátelský dialog...nečiníme tak ale s plnými ústy.

CO S VIDLIČKAMI A PŘÍBORY

Pokud už zasedneme k prostřenému stolu, mělo by nám být už podle založení příborů jasné jak složité menu Vás čeká. Správně založená slavnostní tabule by nám už při samotném prvním obhlédnutí měla napovědět, který příbor vzít první do rukou. Stačí si zapamatovat jednoduché pravidlo. Příbor, který je nejdál od talíře používáme jako první.

Pokud nás čeká oběd o čtyřech chodech složený z polévky, předkrmu, hlavního jídla a dezert, bude z pravé strany (z pohledu hosta) nejdále od talíře polévková lžíce. Tu použijeme při konzumaci. Po odnesení dojedené polévky, nám zbudou u talíře dva příbory  zprava  dva nože a zleva dvě vidličky. Opět zvolíme nůž i vidličku více vzdálenou od talíře. Obvykle je příbor na předkrm menší. Na hlavní pokrm nám zůstane těsně u talíře poslední nůž a vidlička Dezertní vidlička nebo lžička se zakládá nad samotný okraj talíře a ve chvíli, kdy přijde její čas, Vám ji číšník sám naservíruje k donesenému dezertu. Žádný z příborů nikdy neodkládáme na ubrus. Nikdy příbor nesměrujeme hroty vzhůru, ani proti spolustolovníkovi.  Pokud potřebujeme při jídle jen vidličku, nože neodkládáme, ale stále ho držíme. To, že nůž nepatří do úst je zřejmě od dětských let všem jasné. Stejně jako, že při stolování nevydáváme žádné nemilé zvuky, nemlaskáme, neskřípeme nožem po talíři atp. Pokud dojíme nůž s vidličkou dáme na talíř těsně k sobě. Překřížením naopak zdůrazníme, že se chceme po chvíli k jídlu opět vrátit.

ZÁLUDNÁ KONZUMACE DELIKATES

Při servírování specialit se můžeme setkat s odlišnými typy příborů, než na jaké jsme zvyklí nebo s pokrmy, jejichž konzumace předpokládá určitou znalost nebo zručnost.  

RYBY

Pro pokrmy z ryb nebo na vybrané mořské speciality existují také speciální příbory. Rybí nůž se liší hranou zalomenou do mírné špičky. Ryby se nekrájí, ale opatrně se nožem rybí maso odděluje.

HLEMÝŽDI

Na hlemýždě používáme kleště a vidličku. V kleštích držíme ulitu a vidličkou vytáhneme vnitřek.

CHŘEST

Na chřest existují opět kleště, kterými bereme jednotlivé kousky a vidličkou je konzumujeme. Někdy se vidličky na chřest nenabízejí a tomto případě chřest napíchneme na vidličku a nad talířem ujídáme od hlavičky až k dřevnaté dužině. Odpad odkládáme na zvláštní talíř.  

ÚSTŘICE

Ústřice se podávají na misce s ledem většinou již rozevřené specielním nožem. Ústřice se berou do ruky, zakapou se citrónem nebo i jinak dochutí a opět s pomocí vidličky vybíráme vnitřek.

LANGUSTY A HUMŘI

Langusty a humry konzumujeme opět vidličkou. Podmínkou je, aby byli podélně rozkrojené. Maso pak speciální nebo normální vidličkou vybíráme. Pomáháme si přidržením rukou nebo další vidličkou. Raky jíme rukama nebo opět používáme speciální příbor.

RACI

Raka napíchneme vidličkou mezi trupem a ocasem a prořízneme krunýř odshora dolů. Maso pak vybíráme vidličkou a nožem.

Při konzumaci pokrmů, kdy si pomáháme rukama je nezbytné, aby obsluha servírovala i nádobky s vodou a citronem k oplachování prstů.

ASIJSKÉ POKRMY

Pokud chceme použít v asijské kuchyni hůlky, držíme je podobně jako tužku a pokrm s nimi nabíráme. Spojené slouží k nabírání  podobně jako lžíce. Další způsob je ten, kdy dolní hůlka je pevná a horní pohyblivá a pokrm nabíráme do "kleští". Práce s hůlkami vyžaduje trochu rutiny a zručnosti.

ŠPAGETY

Příbor na špagety asi nikomu z nás potíže dělat nebude. Patří k němu lžíce a vidlička. Vidličku držíme oproti klasickému příboru v pravé ruce. Nahrneme špagety na lžíci, kde je opatrně natáčíme na vidličku a vkládáme do úst.

FONDUE

Původem švýcarské národní jídlo je spíše společenskou  záležitostí v kruhu přátel nebo rodinném. Hodí se pro  menší společnost. Jídlo se připravuje ve varné keramické nádobě nad lihovým kahanem. Hosté  mají každý své napichovátko a jídlo si připravují sami. Existuje mnoho možností. Buďto se kousky masa ohřívají v horkém oleji a máčí do připravených omáček. Nebo se rozpuštěné sýrové omáčky namáčí kousky chleba nebo pečiva. Existují sladké variace.

TIP

Konzumace Raclettu jako společenská událost.

JAK SI PORADIT PŘI VLASTNÍ OBSLUZE Z NABÍDKOVÝCH MÍS

Při slavnostním stolování se můžeme setkat s možností, kdy si jídlo sami nabíráme u stolu ze společných mís. K tomu slouží přiložené kleštičky, naběračky atp.

Při oficiálních akcí by se měl pokrm nabírat pomocí vidličky a lžíce. Správně by se v levé ruce měl držet talíř a v pravé ruce vidlička se lžicí. Vidlička je vložená do lžíce a ovládáme oba nástroje prsty tak, aby sloužily jako kleště. Tzn. ukazovák s palcem ovládají vidličku, prostředník odklání lžíci a do těchto improvizovaných kleští uchopíme pokrm, který si dáme na talíř. Nezoufejte pokud Vám tento doporučený postup připadá přliš náročný. Klidně si talíř odložte a naberte si pokrm tak, že do levé ruky uchopíte lžíci, kterou podložíte nabíraný pokrm a pomůžete si přitom vidličkou v levé ruce. Omáčky si nabíráme naběračkami a dáváme pozor, abychom neukápli na čistý ubrus.

JAK NÁS OBSLOUŽÍ PERSONÁL

Pokud budete hosty na slavnostní hostině počítejte s určitými pravidly ze strany personálu. Pokud Vám personál bude chtít nabídnou pokrm z nabídkových a předkládacích mís, přistoupí k Vám zleva. Zleva Vám obsluha přinese i salát. Pokrmy, které jsou pro Vás servírovány přímo na talíři jsou podávány zprava. Ze stejné strany Vám bude naléván nápoj do založených skleniček. Zprava odnáší personál použité nádobí a naopak zleva Vám klade nové pro eventuelně další chod.

Při odklízení nádobí personálu nepomáháme, stačí se lehce naklonit doleva, aby obsluha měla více prostoru. Stejně si počínáme i při servírování jídel.