X
Navíc Vám budeme posílat novinky, akční nabídky a slevy.
DOPRAVA NAD 3000 KČ ZDARMA
Nákupní košík je prázdný

PARTY SLOVNÍK

MojeParty BLOG PARTY SLOVNÍK

Zvolte písmeno: A | Á | B | C | Č | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | Š | T | Ú | V | W | Z

 

  • Baby arrival
    Party pro rodinu nebo přátele (někdy i pro šťastného tatínka), na které hlavní aktéři prozradí pohlaví očekávaného potomka.
  • Baby shower
    Těhotenský večírek pro nastávající maminu nebo party pro už narozené miminko.
  • Balónky
    Barevné balonky nám už od dětství dávají pocit štěstí. Ty klasické kulaté, které všichni tak dobře známe jsou vyrobeny z latexu. Latex není nic chemického, naopak je to přírodní produkt, který se sbírá nařezáním kůry stromů ze které se latex zachytává, samozřejmě tak, aby nedošlo k poškození stromů.Latexové balónky jsou tedy šetrné k životnímu prostředí. Prasknutý balónek dodává aerodynamický třesk. Rychlé uvolnění balónkové energie (stlačeného vzduchu) způsobí, že díra roste takřka rychlostí zvuku v gumě. Vzhledem k tomu, že tato rychlost je rychlejší jak rychlost zvuku ve vzduchu, díra v balónku prolomí zvukovou bariéru a vytvoří aerodynamický třesk. Balónky byly vymyslené v roce 1824, ve stejném roce jako elektromagnet. Balónky můžeme plnit vzduchem nebo héliem. Hélium je netoxický plyn, který umožní balónkům létat.
  • Banket
    Výrazem banket se dnes označuje společné stolování při mimořádných, oficiálních nebo slavnostních příležitostech, při kterých se jídla a nápoje podávají sedícím hostům. Při moderním banketním stolování byly lavice nahrazeny židlemi a stoly, kdysi zvané tabule, zase daleko praktičtějšími kulatými banketními stoly. Tento klasický způsob stolování se liší od ostatních forem následujícími prvky: hosté sedí u společenské tabule (banketových stolů) podle zasedacího pořádku; je nutné zajistit větší počet obsluhujících na vysoké odborné úrovni; podává se předem dohodnuté menu, jednotně pro všechny osoby
  • Bar
    1. noční zábavní podnik; 2. skříňka s likéry; 3. zvýšený pult k podávání nápojů
  • Barbecue
    Známe také pod zkratkou BBQ (barbeque), tento pojem k nám přichází z USA, barbeque znamená zahradní grilování a je většinou spojené s posezením s přáteli na zahradě (garden party nebo zahradní slavnost).
  • Barmanské show
    Zábavná podívaná na práci profesionálního barmana při míchání koktejlů spojená s efektní výrazovou show. Chcete-li překvapit své hosty nejen výtečnými drinky a míchanými nápoji, ale i efektní podívanou, kdy se barmani mění v akrobaty a umělce, není nic snazšího než se poohlídnout po nabídce v našem katalogu.
  • Beaujolais (božolé)
    Známé červené francouzské víno , pojmenované podle názvu hrabství, kde se víno pěstuje.
  • Becherovka
    Jemný hořký byllinný likér s tajnou recepturou z karlovarské oblasti s obsahem alkoholu cca 38%.Objevitelem je lékárník Josef Becher, který začátkem 19. století získal recepturu od anglického lékaře a později z ní vyvinul lék na zažívací potíže.
  • Benchmarking
    Marketingový termín, který nás nabádá, abychom "měli otevřené oči a dobře plánovali" než se pustíme do díla. Před každou akcí se vžijte do její ideální atmosféry a vyvoďte z Vašeho vnímání patřičné kroky. Co zřejmě bude zapotřebí udělat, na co by se němělo zapomenout.
  • Bianco
    Čistý bílý. Z hlediska nápojů např. "bílé víno"
  • Bibelot
    Drobná bytová ozdůbka, soška či jiný umělecký předmět, který často bývá i doplňkem při výzdobách a dekoracích.
  • Biftek (steak)
    Kulinářská specialita. Plátek masa z tzv. palce nebo středu ze svíčkové o váze 150 - 200 g (3 až 4 cm) cm) .Nejlepší je maso z mladého býčka, ideálně vybraného z plemene Angus nebo Charolais. Připravuje se v různých stadiích propečení (krvavý, středně propečený, dobře propečený)..
  • Black tie (cravate noire)
    Pokud je uvedeno na pozvánkách. Znaméná tento termín variantu společenského oblečení pro významné akce. U pánů se očekává smoking a u dam velká nebo malá večerní róba.
  • Blanc de blanc
    Bílé víno z bílých hroznů
  • Blanc de noir (noár)
    Bílé víno z tmavých hroznů
  • Blanžírování
    Předvaření nebo spařování pokrmu
  • Bordeaux
    Velká vinařská oblast ve Francii po obou březích řeky Garonne. Dle vinařského zákona se dále dělí do míst a lokalit, kde dozrávají vína určité kvality. (Významné zámecké oblasti s víny největší kvality jsouLafite Rothschild, Panilec, Margeaux, Latour Pauillac, Haut-Brion Pessac, Mouton, Rothschild)
  • Bordury
    Ozdobný prvek používaný při dekorování. Představuje lem, obrubu; ozdobný okraj tkanin, iluminací, nástěnných maleb.
  • Borovička
    Destilát připravený ze zkvašených jalovcovitých bobulí. Známý zejména na Slovensku.
  • Botel
    Loď jejíž součástí je hotel
  • Bouquet
    V modernější verzi tzv. buket. Příjemná vůně vína.
  • Bowle
    Principiálně jsou bowle založeny na spojení vína - velmi často šumivého a proto o nich budeme hovořit - s jinými nápoji alkoholickými i nealkoholickými, dále se zdroji chutí, vůní (škála je velmi široká - od mařinky vonné přes lesní jahody až po tropické ovoce, ale využívá se např. i celer, salátové okurky apod.) a přiměřené sladkosti (tady se uplatňuje cukrový sirup, krystalový cukr, případně likéry). Nejvíce vžitá je ovocná bowle, připravovaná v kulatých skleněných nádobách, kdy se kombinuje ovoce marinované v alkoholu např. v rumu se šumivými alkoholovými nápoji.
  • Brandy
    Anglické označení pro vinnou pálenku. Zpravidla pálenka pocházející ze Středozemí. U nás nejznámější jsou původem ze Španělska, Itálie, Řecka. Vhodné jako digestiv, pije se podobně jako koňak a vinné destiláty z uzavřené sklenice ve tvaru tulipánu. Teplota při podávání se pohybuje mezi 18 - 20 °C.
  • Bride tribe
    Neboli "nevěstin kmen". Je to takové vtipné označení pro kamarády nevěsty na rozlučce se svobodou
  • Brunch (branč)
    Pozdní snídaně (branč) až po desáté hodině. Obvyklé pokrmy, které se podávají jsou smažená vajíčka, slanina a uzeniny, fazole i polévky. Název vznikl spojením anglických slov slov breakfast a lunch a významově odpovídají termínu něco mezi snídaní a lehkým obědem.
  • Brut
    Označení stupně sladkosti u šumivých vín. V tomto případě suchý, nedoslazovaný, bez přídavku cukru.
  • Bufet
    Forma občerstvení při které si hosté vybírají z pestré nabídky teplých i studených jídel z bufetových stolů. Správně naaranžovaný bufet je sestaven podle obvyklé nabídky menu. Neměli bychom proto při výběru míchat předkrmy, hlavní jídla nebo si na stejný talíř přikládat dezert. K bufetovému stolu můžeme chodit víckrát přesně podle pořadí konzumace jídel. Po předkrmech si dopřejeme čistý talíř i čistý příbor.
  • Burčák
    Oblíbený vinný mošt v prvním stádiu kvašení.
  • Burgundská vína
    Všeobecně těžší vína z francouzské oblasti. Nejznámější značky jsou Chablis, Morey-St. Denis, Clos de Vougeot, Gevrey Chambertin Mercurey, Macon, Montrachet, Poilly Fuissé, Beaujolais...)
  • Business casual
    Spíše ležérní oblečení pro obchodní příležitosti. Pro ženy znamená úzké kalhoty, kostýmek, komplet.
  • BYOB party
    Toto, pro nás poněkud neznámé pojmenování ,je v Anglii vžité jako „bring your own bottle“ a v překladu znamená „láhev s sebou“ V podstatě se jedná o tzv. domácí párty či menší domácí návštěvu našich přátel.