X
Navíc Vám budeme posílat novinky, akční nabídky a slevy.
DOPRAVA NAD 3000 KČ ZDARMA
Nákupní košík je prázdný

Party bufet

MojeParty BLOG PARTY RECEPTÁŘ Party bufet Nakládaná svíčková

zpět na seznam

Nakládaná svíčková

Svíčková, osvědčená tradice, kam jinam než na svatební tabuli.

Ingredience:

1 kg zadního hovězího masa, 1 mrkev, 1 petržel a 1 celeru, 1 velká cibule, 1/8 másla, sul, pepř, 100 g slaniny, 1 citrón, 1 lžička koření Divočina (nebo 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 1 lžičky tymiánu, větší špetka pepře), kelímek zakysané smetany, šálek mléka, hl. mouka na zahuštění, 1 lžíce octa nebo vína, sádlo.

Postup:

Maso očistíme, protkneme slaninou, posypeme nakrájenou kořenovou zeleninou a jemně nakrájenou cibulí. Polijeme rozehřátým máslem a necháme asi dva dny v chladu odležet. Před pečením rozškvaříme zbytek slaniny, přidáme trochu sádla (nebo oleje), z odleželého masa seškrábneme zeleninu, maso osolíme, opepříme a po všech stranách na rozehřátém sádle se slaninou opečeme. Pak přidáme zeleninu, v níž bylo maso naloženo, a lehce ji osmažíme, aby zežloutla. Přidáme všechno uvedené koření, půlku citrónu a pečeme při prudkém žáru bez podlití, aby se maso uzavřelo a bylo šťavnaté. Když se šťáva, kterou maso pustilo, vydusí, podlijeme horkou vodou a pečeme za občasného podlití, přelití výpekem a obrácení asi 2 hodiny. Pokud použijeme tlakový hrnec, přidáme vody víc a po hodině dušení vložíme ještě do trouby osmahnout. Měkké maso vyjmeme, výpek se zeleninou posypeme lžící hladké mouky a osmáhneme. Pak zalijeme smetanou, vodou a vínem a vše důkladně rozmixujeme, aby byla omáčka hladká. Vodou nebo mlékem upravíme hustotu a omáčku vaříme na velmi mírném ohni za občasného promíchání alespoň 20 minut. Před podáváním ji dochutíme solí, citrónovou šťávou nebo octem, případně i cukrem nebo ji přikořeníme. Maso nakrájíme na plátky a necháme v omáčce prohřát. Podáváme s houskovými knedlíky a brusinkami, rybízem á la brusinky, s jeřabinkami nebo jiným ostřejším kompotem

20.8.2007