X
Navíc Vám budeme posílat novinky, akční nabídky a slevy.
DOPRAVA NAD 3000 KČ ZDARMA
Nákupní košík je prázdný

BLOG - RADY - NÁVODY - INSPIRACE

MojeParty BLOG Nerozlučná podzimní dvojice: Halloween a dýňová polévka

zpět na seznam

Nerozlučná podzimní dvojice: Halloween a dýňová polévka

Nerozlučná podzimní dvojice: Halloween a dýňová polévka

Dýňová polévka není nuda! Aneb dýňovka 3x jinak!

V tomto období vás dýně prostě neminou. Číhají všude – na zahradách, v oknech, v truhlících, ve výlohách! Smějí se, cení zuby, tváří se roztomile, děsivě i jako troubové. Takže jste už určitě alespoň jednou podlehli pokušení uvařit si dýňovou polévku. Možná vám i zachutnala a stala se nedílnou součástí vašeho podzimního jídelníčku. V takovém případě je na čase poradit vám nějakou tu fintu, aby se vám dýňovka nepřejedla. Vyjdeme ze základu a pak se podíváme na to, jak z klasiky udělat úplně nový zážitek.

 

Vycházíme ze základního postupu

  • průměrně veliká dýně hokkaido (cca 1 kg, nemusí se loupat)
  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 1 střední mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1–2 lžičky třtinového cukru
  • 700 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru 
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml bílého vína
  • sůl a čerstvě mletý pepř

 

Pokud jste v jednom kole a šetříte každou minutu, vařte polévku rovnou v hrnci. Rozpusťte máslo a zpěňte na něm cibulku a česnek. Dýni bez pecek nakrájejte na kostky nebo měsíčky a asi 5 minut opékejte. Přidejte nakrájenou mrkev, cukr, osmahněte a zalijte vývarem. Uveďte do varu a vařte asi čtvrt hodiny, až bude zelenina měká. Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte ještě přejít varem. Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem. Polévku podávejte posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky a krutony.

Máte-li na vaření trochu více času, můžete dýni předem upéct v troubě. Pak ji pokapejte olejem a chvilku před koncem pečení ji posypte cukrem, aby trochu zkaramelizovala. Polévka z dýně pečené v troubě má výraznější chuť. Ale dobré jsou oba způsoby přípravy.

Dýňová polévka s jablky  

Základ zůstává. Jen před rozmixováním přidáme půl lžičky čerstvého strouhaného zázvoru, špetku kari a 2-3 menší oloupaná a vykrájená jablíčka. Na závěr vmíchejte do polévky ještě lžičku citronové šťávy.

Dýňová polévka s vínem a chilli

Zase se odpíchneme od základu. Jen místo cukru pokapeme dýni medem a máme-li, ještě dýňovým olejem (dodá polévce oříškovou chuť). Na závěr, už do rozmixované polévky, přidáme podle chuti na špičku nože chilli koření nebo jednu malou čerstvou nakrájenou chilli papričku (takovou tu malou, 3-4 cm, co ji seženete v každé vietnamské zelenině).

Dýňová polévka s medem a vanilkou (ideální pro děti)

Hned na začátku, do zeleninového vývaru, přidejte rozříznutý vanilkový lusk (bez semínek!), přiveďte k varu a krátce povařte. Zatímco zelenina bude chtít delší vaření, lusk vyndejte už za 5 – 7 minut. V tomto případě vmíchejte do hotové omáčky určitě klasickou smetanu (ne zakysanou) a v závěru hrst rozemletých dýňových semínek.

 

NáfukaTakže hezkého mile strašidelného Halloweena, dobrou chuť a nezapomeňte na výzdobu stolů a vůbec halloweenských domácností, chat, chalup a mejdanů! Spoustu inspirace najdete třeba tady! A jestli se chcete dozvědět něco o tom, co je to ten Halloween, jak se slaví, proč se slaví a jak se k Halloweenu stavíme u nás a ve světě, klikněte sem a nebo na tenhle článek! A co se halloweenské tabule týká, hoďte očkem na tohle video.

 

 

   

17.10.2023