Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu souhlasíte s podmínkami používání souborů cookie. Zobrazit více informací.

Rozumím
2017 version
X
Navíc Vám budeme posílat novinky, akční nabídky a slevy.
Party začíná u nás...
+420 773 670 704PO-PÁ 9-17

BLOG

Blog
Oblíbené přihlášení
X

VSTUP PRO REGISTROVANÉ

Nákupní košík je prázdný

PARTY RADY - INSPIRACE

MojeParty PARTY RADY - INSPIRACE Dýně na sto způsobů

zpět na seznam

Dýně

Dýně na sto způsobů

Když se řekne Halloween každému se kromě strašidelného nočního řádění vybaví dýně. Samozřejmě si nejprve představíme vydlabanou dýni coby dekoraci. Ta v žádném případě nesmí chybět, protože dodává i žádanou atmosféru. Zvláště pokud ji náležitě osvětlíte. Ale dýni patří kromě dekoračního využití také právoplatné místo v kuchyni. V Čechách nejsou dýňové pokrmy zrovna na denním jídelníčku. Ale není to dáno tím, že bychom tuto zeleninu neznali. Spíše málokdo ví, jak ji správně využít v kuchyni. Halloween je tou pravou příležitostí dát dýni příležitost a vyzkoušet její podávání, a to nejen jako hlavní chod. Přejeme Vám hodně kulinářských úspěchů!

TIP:  Dekorace a doplňky pro halloweenský večer nakoupíte u nás 
           
Halloween dekorace Novinky Halloween Halloween dekorace Čelenka pavouk Halloween doplňky Barvy na obličej
Maska Vřískot Pavučina Nápis Halloween
FIREMNÍ HALLOWEEN Kostlivec Nápoje Halloween
BALONKY HALLOWEEN Balon dýně Upíří krev

 

Než se dáme do vaření, stručně Vám prozradíme, proč je vlastně dýně jedním z nejznámějších halloweenských symbolů. Dýňové obličeje, nazdobené jako svítící dekorace, jsou spojené s Halloweenem přece téměř neodlučně. Víte proč tomu tak je?

Některá fakta poukazují na to, že tato zelenina je již tradičně považována za magickou. Odkud ale pochází samotný zvyk? To, že staří Keltové osvětlovali své příbytky právě lucernami z dýně, proto aby vyhnali zlé démony, vysvětluje, kde se tento zvyk vzal. To, že nejsou halloweenské dýně pouze obyčejnými dýněmi, ale jsou dekorovány do strašidelných obličejů je pozůstatkem toho, že svítilny měly démony odehnat, a z toho důvodu musely být co nejstrašidelnější.

Ale i přesto by nás mohlo napadnout, proč se využívaly k tomuto účelu dýně. Vždyť by stejně dobře posloužit i jiná zelenina. Když pomineme keltskou tradici, zjistíme, že podobný zvyk můžeme nalézt v Irsku, kde se vydlabávají řepy. Rozluštění je ve velké migraci lidí na v 19. století, především Irů, do Ameriky. Spolu s dalšími zvyky jsem byla přenesena i tato tradice. Ale v Americe tenkrát řepy nebyly, a proto se začaly používat dýně. Těch byl totiž přebytek. Navíc se dá dýně mnohem lépe zpracovat, využijeme nejen tvrdou slupku, která drží tvar, ale i vnitřek. Ten má hojné využití především v kuchyni. A o tom v tomto článku dále:

Dýňový chléb

Co budete potřebovat?

100g hrozinek

2 vejce

200g cukru

125ml rostlinného oleje

200g dýňové masy

275 g mouky

lžičku prášku do pečiva

skořici, muškátový oříšek, sůl

60g mletých lískových oříšků

Příprava:

Dejte předehřát troubu, vymažte formu a vysypte ji moukou. Hrozinky namočte do trochu vody a nechte změknout, poté vodu slijte a hrozinky nechte okapat. Ručním šlehačem ušlehejte vajíčka a cukr tak, aby vznikla pěnová hmota. Pomalu přilívejte olej a vše smíchejte s dýní. Ve vedlejší misce si připravte rozmíchanou mouku s práškem do pečiva. Ochuťte oříšky, hrozinkami a obě směsi smíchejte. Doby pečení je 60 minut.

Dýňová marmeláda

Co budete potřebovat?

1,5kg dýňové masy

šťávu z 2 citrónů

1 kilo želírovacího cukru

1 čajovou lžíci čerstvě namleté máty

Příprava:

Dýni vařte asi 30 minut v 1 litru vodu. Po těchto třiceti minutách si připravte síto a vložte do něj utěrku nebo čistý hadřík, který splní podobný účel. Vyložené sítko můžete naplnit uvařenou dýní. Šťávu, která okape, schovejte do mističky. Abyste o žádnou šťávu nepřišli, můžete trochu dýňovou masu promíchat a promačkat. Povařenou dýňovou masu zatím nevyhazujte, zvláště pokud budete připravovat i jiné dýňové pokrmy. Můžete ji zužitkovat.

Dýňovou šťávu nechte vychladnout a odměřte cca. ¾ litrtu. Šťávu

vařte s citrónem a želírovacím cukrem až do doby varu a pak ještě 4 minuty. Těsně před vypnutím vařiče přidejte mátu a marmeládu okamžitě rozdělte do skleniček.

Marmeláda chutná výjimečně a je typickým halloweenským pokrmem. Chutná výtečně jako příloha k masu.

Dýňové košíčky

Co budete potřebovat?

na těsto:

250g dýně

225 g mouky

½ čajové lžičky kypřícího prášku

125g cukru

muškátový oříšek, zázvor, špetka soli

6 polévkových lžic rostlinného oleje

125g kyselé smetany

2 vejce

na posypání:

100g mouky

60g cukru

1 čajovou lžičku skořice

50g másla

Příprava:

Nejprve nechte předehřát troubu na 200 stupňů. Očistěte dýni, vypeckujte a odstraňte velká vlákna a nožem nebo škrabkou rozkrájejte na co nejmenší kousky. Můžete použít i struhadlo.

Smíchejte mouku, prášek do pečiva, koření. Ve vedlejší misce našlehejte postupně následující ingredience: cukru, vejce, olej a smetanu. Po našlehání můžete přidat připravenou dýni. Obě směsi můžete nyní smíchat. Připravte si formy na muffiny(papírové košíčky) a postupně je vyplňujte do ¾. Neplňte je úplně, aby Vám těsto nevykynulo příliš a zbytečně nepřetékalo.

Připravte si posypovou směs z výše uvedených ingrediencí. Smíchejte mouku, cukr a skořici. Máslo nechte rozpustit a pomalu ho smíchejte s moukou. Vše rozmíchejte tak, aby vznikly malé hrudky. Posyp rozdělte na jednotlivé košíčky.

Doba pečení 25 minut.

Sladký dýňový koláč

Co budete potřebovat?

na těsto:

250g mouky

½ lžičky prášku do pečiva

1 vejce

125g másla

na náplň:

350g dýňové masy

150g cukru

zázvor, muškátový oříšek, skořice, hřebíček

dvě lžíce šťávy z řepy

3 našlehané vejce

250ml smetany

Příprava:

Promíchejte mouku s kypřícím práškem. Připravte si vál, na kterém budete těsto zpracovávat a mouku na něj vysypte, uprostřed udělejte důlek. Do důlku dejte cukru a vejce a lehce obě přísady vidličkou rozmíchejte. Máslo nakrájejte na kostky a dejte na mouku. Nyní můžete všechny přísady zpracovat do hladkého těsta. Nechte 30 minut v chladu odstát.

Náplň připravíte tak, že našleháte v mixéru nebo ručním šlehačem všechny přísady. Masa nebude příliš tuhá, ale to se při pečení změní.

Připravte si koláčovou formu a z těsta udělejte podklad, který bude dosahovat zhruba tří centimetrů ode dna. Dolijte dovnitř náplň. Koláč se peče 45 minut při teplotě 180 stupňů.


Dýňová polévka

Postup na přípravu jednoho z nejtradičnějších halloweenských pokrmů najdete spolu s dalšími recepty zde.

 

 



 

26.9.2017
PARŤÁK JE VŽDY V OBRAZE
PARŤÁK VÍ JAK NA TO
Akce na klíčZJISTIT VÍC
BEREME TĚ DO (MOJE)PARTY