Slavnostně prostřený stůl je nezbytnou součástí téměř každé oslavy...

Dnes se již striktně nedodržují všechna pravidla a při přípravě slavnostního stolování můžeme využít i svou fantazii. Nikdy bychom, ale neměli zapomínat, aby přílišná zdobnost neomezovala hosty při samotném stolování. Slavností tabule by měla vycházet z povahy celé akce. Bereme v úvahu prostředí, kde se bude konat, počet hostů, styl akce, její formálnost a vážnost.

HOST POTŘEBUJE PROSTOR

Téměř každý z nás je někdy postaven před situaci, kdy pozve hosty k slavnostně prostřenému stolu. Pokud připravujeme slavnostní tabuli, uvažujme nejprve logicky. Je kolem stolu dostatek místa pro servírování, vejdou se k němu všichni pozvaní apod. Chceme-li hostům zajistit dostatek pohodlí, měli bychom počítat až s 60cm místa na jednoho hosta. Klasické obdélníkové nebo čtvercové stoly skládáme za sebou do útvarů ve tvaru písmen nebo geometrických tvarů (T,U, I L, čtverec)

PODMÍNKOU VYBRANÉHO STOLOVÁNÍ JE PROSTÍRÁNÍ

Většinou se neobejdeme bez samotného ubrusu (napronu) a nikdy nesmí chybět samotné ubrousky. Běžně se využívá i tzv. vícevrstvé prostírání. Základem je podkladový ubrus (často se podkládá i měkčí podložkou, která zabraňuje posunu ubrusu po stole). Jako vrchní vrstva se využívá ubrus, který často barevně koresponduje i s výzdobou. Vrchní designové ubrusy z netkané textilie, které doporučujeme a prodáváme v našem partyshopu, jsou designově kvalitní produkt od italského výrobce.

VYUŽÍVÁME NOVÝCH MODERNÍCH MATERIÁLŮ A SLEDUJEME MÓDNÍ TRENDY

Pro slavnostní stolování vybíráme efektní textilie nebo kvalitní moderní alternace.

Netkaná textilie je materiál vyrobený z textilního vlákna jinou technologií než tkaním. Používá se místo klasické tkaniny nebo papíru. Proti papíru netkaná textilie déle vydrží a je voděodolná, proti textilu má nízké pořizovací náklady. Je určena k jednorázovému použití, ale dá se i několikrát šetrně vyprat a použít znovu. Protože nesaje vodu, je velmi oblíbená u floristů jako doplněk květinových vazeb nebo velkoplošných dekorací. K dodání je v různých druzích, barvách a šířích. Základní barvy jsou bílá, růžová, oranžová, lososová, bordó, červená, zelená, champagne i s decentním dekorem růží. Přes svou jemnou a lehkou strukturu jsou pevné a voděodolné, dají se dobře řasit a tvarovat. Základní ubrusy s matnou a neprůhlednou strukturou se dají kombinovat s ubrusy s jemným pavučinovým vláknem. Efektní jsou zejména středové naprony (vrchní čtvercové ubrusy) nebo šerpy s romantickým dekorem růží (pás ubrusu vedený středem stolu). Dají se však využít jako lehké dekorativní přehozy po celé délce stolu.

Často se využívají pro slavnostní dekorování svatebních tabulí a tabulí pro významné společenské zdebení židlí_3příležitosti. V našem obchodě je koupíte dle Vašich požadavků, jako metráž s vhodnými dekorativními doplňky v jednotném stylu a barevnosti nebo jako hotové dekorativní sady pro Váš sváteční stůl. Rádi Vám poradíme i s dekorativními možnostmi a jejich aplikací. Pro větší slavnostní akce můžete za výhodných podmínek, využít i našich aranžérských služeb.

V nabídce jsou ze stejného materiálu i šerpy ke zdobení židlí, které jsou zajímavým doplňkem slavnostní výzdoby a stolování 

 

PŘi VYTVÁŘENÍ SLAVNOSTNÍ TABULE DODRŽUJEME  PRAKTICKÉ ZÁSADY A JEDNOTNÝ STYL

Při přípravě slavnostní tabule se držíme zásady, že ubrus přesahuje po stranách 25 až 30cm přes desku stolu a neměl by se dotýkat plochy židlí. Ubrusy skládáme přes seřazené stoly, směrem ke dveřím, odkud budou vcházet hosté. Tzn. poslední pokládáme ubrus nejblíže vchodu. Pokud používáme netkanou textilii jako metráž, lze si přesně změřit jakou délku budeme potřebovat a koupit ubrus v celku.

Při samotné dekoraci pečlivě  dbáme, abychom zachovali jednotný styl a použitá barevná škále ve výzdobě by měla rozhodně barevně ladit. Nezbytné doplňky pro slavnostní stolování jsou kromě neopomenutelných ubrousků i dekorace jako svíčky, které dotváří příjemnou atmosféru. Dekorace při oslavách mohou být netypické, efektní, ale decentně a trefně zvolené pro daný druh akce či oslavy. Rozlišujeme slavnostní tabule při obchodním jednání, tradiční sváteční tabule, svatební, narozeninové i tematické. Každá z nich má svá zvláštní specifika, která musíme respektovat. V zásadě platí, že můžeme zapojit fantazii, být kreativní, ale vkusní. Výzdoba by neměla nijak omezovat hosta při běžných úkonech stolování, neměla by překážet ani omezovat v konverzaci s protějšími hosty.

KVĚTINY JSOU DŮLEŽITOU SOUČÁSTÍ DEKORACE

Velmi efektní jsou ne jakékoliv slavnostní tabuli květiny. Většinou se z živých květin vytváří tzv. partery. Doslavnostní tabule floristického materiálu, který saje vodu (florex) se esteticky zapichují živé květy, tak aby vytvořili zajímavé květinové aranžmá - viz dekorace z živých květin. Květinové dekorace na slavnostní tabuli by neměli být příliš vysoké, tak abychom viděli svého partnera v protější linii.

NA UBROUSCÍCH NEŠETŘÍME A POUŽÍVÁME OPRAVDU KVALITNÍ

Ubrousky pro stolování používáme papírové (tissue, airland- napodobenina plátna z papíru) nebo látkové. Pro formu slavnostní tabule zvolíme rozměr 40x 40. Vhodným ubrouskem pro každého hosta je ubrousek látkový nebo z netkané textilie. Jejich pořizovací náklady jsou vyšší než běžné papírové (cca 10,- Kč/1ks), ale jsou mnohem slavnostnější, dají se lépe tvarovat a působí mnohem efektněji. Je mnoho možností, jak ubrousek naaranžovat na slavnostní tabuli. Obecně však platí, že se spíše vyhýbáme složitému skládání ubrousků a volíme jednoduché skládací techniky do špiček, kornoutků, vějířů - viz skládání ubrousků

TIP

Vyberte si z naší nabídky ubrousků v party shopu.

RESPEKTUJEME PRAVIDLA DANÁ SPRÁVNÝM STOLOVÁNÍM

Samotné tradiční prostírání pro hosta se skládá z talířů, příborů, sklenic a odborný pojem pro toto seskupení je – „couvert“ (kuvér).

Pro samotné prostírání platí určitá pravidla, která mají své logické zákonitosti. Pokud začneme u samotných talířů, držíme se pravidla větší talíř používáme na hlavní jídlo, menší se hodí na saláty, dezerty, pečivo nebo na odkládání.

Příbory používáme velké na hlavní pokrm (lžíce, vidlička, nůž). Na předkrmy používáme střední příbor. Pokud servírujeme hostům salát, přineseme spolu s ním i vidličku na saláty.

Obecně platí k velkému talíři používáme velký příbor, k malému talíři menší příbor…

Při zakládání příborů postupujeme od samotného talíře směrem ven. Pokud budeme v roli hostů, budeme vědět, že na první chod používáme příbor nejvzdálenější od talíře. Tzn. menší příbor na předkrm je nejdál od talíře, protože se předpokládá, že ho použijeme jako první. Hned za ním je po pravé straně založena lžíce na polévku a nakonec nám zbyde příbor na hlavní jídlo. V případě, že v nabídce bude ryba, zakládáme i specielní rybí příbor. Rybí maso se nekrájí, ale přitlačením hrotu nože odděluje pomalu od kostí. S odlišným příborem se můžeme setkat i při konzumaci raků - viz speciality na jídelním stole a jak si s nimi poradit.

Nad talíř dáváme dezertní příbor (menší lžička nahoře pod ní vidlička).

Asi netřeba připomínat, že příbory by měly být vyleštěné, a proto je při aranžování na slavnostní tabuli držíme v ubrousku, abychom zamezli otiskům prstů…

Vpravo nahoře od talíře rozestavíme sklenice a to buď do trojúhelníku (tzv.košíček) nebo šikmo za sebou. Mělo by platit, že neprostíráme více než čtyři sklenice, z nichž každá je určená na jiný druh pití..

 

Související odkazy:

Vánoce  2014