X
Navíc Vám budeme posílat novinky, akční nabídky a slevy.
DOPRAVA NAD 3000 KČ ZDARMA
Nákupní košík je prázdný

PARTY NOVINKY

MojeParty BLOG PARTY NOVINKY Recepty na cukroví

zpět na seznam

Recepty na cukroví

Když se řeknou Vánoce, v našich představách se objeví smrkové větvičky, červené mašličky, stříbřité ozdoby, vůně svíček a pro vánoční časy neméně důležité cukroví. Blíží se prosinec a to je nejvyšší čas pamlsky začít připravovat. Ať už pečete pro děti a nebo jen trošičku na stůl, cukroví nikdy nesmí chybět. Zde se můžete seznámit s tipy na ne zcela tradiční sladké potěšení.

Slepované ořechové koláčky

(Asi na 30ks): 250g polohrubé mouky, 125g cukru, vejce, 200g másla, špetka soli, 120 mletých jader vlašských ořechů, 75g meruňkové zavařeniny, lžíce rumu, 100g horké čokolády, 2 lžíce smetany ke šlehání, 80g jader vlašských ořechů, lžíce moučkového cukru

Z mouky, 75g cukru, 150g másla, špetky soli a 80g mletých ořechů rychle vypracujeme hladké těsto. Na hodinku necháme odstát. K přípravě náplně rozpustíme zbývající máslo, přidáme zbytek cukru a mletých ořechů. Doplníme meruňkovou zavařeninou a rumem. (Pro zvýraznění chuti můžeme přidat lžíci surové marcipánové hmoty a trochu rumu.) Troubu předehřejeme na 180° C. Z těsta uválíme plát asi o síle 5mm. Poté z něj vykrájíme koláčky o průměru asi 4,5cm. Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme zhruba 15 minut. Až koláčky vychladnou polovinu z nich potřeme náplní a druhou polovinu k nim přiložíme. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a utřeme ji se smetanou. Slepené koláčky čokoládou potřeme a ozdobíme půlkami vlašských ořechů. Před podáváním můžeme koláčky ještě lehce pocukrovat.

Sněhové hrudky

(Asi na 60ks): 5 bílků, 200g moučkového cukru, špetka soli, pestrobarevné cukrové perličky

Sůl, moučkový cukr a bílky pořádně rozmícháme. Poté v horké vodní lázni ušleháme pevný sníh. Hmota se musí prohřát asi na 50° C, teprve pak ji můžeme vyjmout z lázně. Troubu předehřejeme na 80° C. Hmotu naplníme do cukrářského sáčku a na plech (vyložený papírem na pečení) stříkáme pusinky. Nakonec je můžeme posypat perličkami. Sušíme v troubě asi 8 hodin při pootevřených dvířkách (založíme do nich vařečku).

Ovocné balíčky

(Asi na 6 ks): Hnětené těsto: 250g hladké mouky, lžička prášku do pečiva 75g cukru, balíček vanilinového cukru, špetka soli, 6 kapek máslovo-vanilkového aroma, 2 žloutky, lžíce vody, 125g másla nebo rostlinného tuku, papírové košíčky o průměru 2 – 3cm

Tvarohová náplň: 250g netučného tvarohu, žloutek, 50g cukru, balíček vanilinového cukru, 25g koksových hoblin (strouhaného kokosu), 2 bílky, žloutek, lžíce mléka

Makronová hmota: 75g marcipánové hmoty, 25g cukru, trocha bílku

Ovocná náplň: 150g ostružin, 100g červeného rybízu, balíček červeného dortového želé, 250ml jablečné šťávy

Všechny přísady na hnětené těsto zapracujeme do sebe tak, aby se těsto nelepilo a uložíme je na chvíli do chladu. Přeložíme 6ks alobalu na proužky 34 x 3cm. Z nich vytvarujeme čtvercové ohrádky 8 x 8cm a upevníme je kancelářskými sponkami. Na vále 2/3 těsta vyválíme dotenka. Z plátu vykrájíme 12 čtverců 8 x 8cm a položíme je na plech vyložený papírem na pečení. Kolem 6 čtverců z těsta dáme okraje z alobalu. Zbylé těsto vyválíme do obdélníku 18 x 32cm, ze kterého pak nakrájíme 6 proužků (3 x 32cm). Proužky srolujeme a každý z nich vložíme do balíčku, rozvineme kolem alobalu a přitiskneme. Tvarohovou náplň vytvoříme smícháním tvarohu se žloutkem, cukrem, vanilinovým cukrem a kokosovými hoblinami. Po promíchání přidáme tuhý sníh z bílků a vzniklou hmotou naplníme balíčky. Nakonec smícháme žloutek s mlékem a zbylé pečivo potřeme. Na makronovou hmotu spojíme marcipánovou hmotu s cukrem a bílkem. Tím naplníme sáček s hubičkou a vystříkáme 3 čtverce. Plech vložíme do trouby. Víčka a balíčky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Na ovocnou náplň omyjeme ostružiny a rybíz. Z dortové polevy a jablečné šťávy připravíme (podle návodu na balíčku) polevu a přimícháme do ní ovoce. Směs vlijeme do balíčků a po vychladnutí nasadíme víčka.

Barevné cukroví

(Asi na 50 ks): 300g moučkového cukru, lžíce sekaného oranžádu, 180g másla, 300g hladké mouky, špetka soli, 2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry, 2cl pomerančové šťávy, 2 žlutky, bílek, 1 – 2 lžíce citrónové šťávy, různé potravinářské barvivo, 50g čokolády, cukrářské perličky na ozdobu

Moučkový cukr s oranžátem vložíme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Poté na válu přidáme mouku, na vločky nakrájené máslo, sůl, pomerančovou kůru a šťávu. Všechny přísady zpracujeme do hladkého těsta. Z něj pak vytvarujeme bochánek, zabalíme jej do fólie a asi na 60 minut uložíme do chladničky. Troubu předehřejeme na 180° C. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta zhruba 4mm silný plát, ze kterého potom vykrajujeme různě veliké půlměsíčky, hvězdičky a kolečka. Na plech vyložený papírem na pečení narovnáme cukroví. Na střední příčce pečeme asi 10 minut. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout. Z bílku za postupného přidávaní 200g moučkového cukru ušleháme tuhý sníh. Nakonec doplníme citrónovou šťávou. Část sněhu můžeme obarvit potravinářským barvivem. Čokoládu nalámeme do malého rendlíku a v horké vodní lázni rozpustíme. Různě veliké hvězdičky naskládáme na sebe a slepíme bílkovým sněhem. Dle vlastní fantazie je ozdobíme bílou, barevnou a čokoládovou polevou a posypeme perličkami.

Ořechová hvězda

8 vajec, 300g cukru, 300g mletých lískových oříšků, balíček (75g) čokoládové rýže, po lžičce skořice a kardamonu, vanilková dřeň z ½ lusku, šťáva a kůra z citronu

Poleva a ozdoba: 200g moučkového cukru, 2 – 3 lžíce brandy, kandované ovoce, krokantové sypání

Žloutky oddělíme od bílků. Potom je s 250g cukru utřeme do pěny. Bílky ušleháme na pevný sníh a postupně zašleháme i zbylý cukr. Sníh lehce smícháme s žloutkovou pěnou a zapracujeme oříšky, čokoládovou rýži, koření, citrónovou kůru a šťávu. Těstem naplníme hvězdicovou formu. Pečeme v troubě předehřáté na 160° C asi 60 minut. Hvězdu necháme vychladnout. Na polevu prosijeme moučkový cukr, přidáme brandy a umícháme hustou polevu, kterou potřeme celou hvězdu. Její okraje pak posypeme krokantem a kandovaným ovocem, vykrájeným do různých vánočních motivů ozdobíme povrch hvězdy dle vlastní fantazie.

Kořeněné ořechy

(Asi na 70 ks): 300g neloupaných mandlí, 250g cukru, 3 vejce, lžička mleté skořice, 1 ½ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, 2 lžičky kakaa, 200g hladké mouky, 125g moučkového cukru, 2 – 3 lžíce citrónové šťávy, cukrářské perličky na ozdobu

Nejprve najemno umeleme mandle. Z cukru a z vajec ušleháme bílý krém. Do kterého přimícháme skořici, muškátový oříšek, kakao a mleté mandle. Mouku postupně vmícháme do mandlové směsi. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 2 hodiny v pokojové teplotě odpočívat. Troubu předehřejeme na 200° C. Uválíme z těsta kuličky, které v rozestupech rovnáme na plech vyložený pečícím papírem. Než vložíme plech do trouby, každou kuličku trochu zploštíme. Pečeme asi 10 minut. Upečené ořechy necháme vychladnout. Každý kousek hodně potřeme hustou polevou (citrónová šťáva a moučkový cukr), a než zaschne, posypeme perličkami.

18.11.2009